Vremensku prognozu omogućavaju pametne klupe

21.12.2022. / opće obavijesti

Načelnik Bregovac: "Primarni cilj Općine Fužine je povećanje broja stanovništva i sprječavanje odlaska mladih"

Na kraju 2022.godine, napravili smo kratki sažetak aktivnosti i projekata koje smo pripremili i počeli realizirati za dobrobit razvoja naše Općine Fužine i svih njenih stanovnika.

Primarni cilj Općine Fužine je povećanje broja stanovništva i sprječavanje odlaska mladih u veće gradove, stoga svake godine provodimo brojne projekte koji su  od velike važnosti za poboljšanje osnovnih životnih uvjeta mladih; uključujući djecu od vrtićke pa sve do studentske dobi, kao i stipendiranje izvrsnosti za učenike srednjih škola i studenata. Na razini godine stipendira se desetak učenika srednje škole te isto toliko studenata. Uz to sklopu kategorije obrazovanja i mladih projekti koje provodimo su sljedeći:

  • sufinanciranje stručnih suradnika (logoped, psiholog)
  • Sufinanciranje produženog boravaka u osnovnoj školi koji koristi više od 15% učenika
  • Sufinanciranje nabavke radnih bilježnica i školske opreme za sve učenike Osnovne škole (350,00 kn na niže razrede, te 550,00 za više)
  • Financiranje troškova prijevoza za svu djecu koja žive izvan naselja u kojem se nalazi škola
  • Sufinanciranje troškova pohađanja Osnovne glazbene škole, gdje se sa 75% troškova sufinanciraju djeca koja pohađaju puhački instrumentalni odjel ili udaraljke kako bi nastavili dugu tradiciju Puhačkog orkestra
  • Pomoć za novorođenčad i dojenčad program je Općine kojim se svakom novorođenom djetetu na području Općine Fužine dodjeljuje jednokratna pomoć u iznosu od 6.000,00 za prvo i drugo dijete, te 8.000,00 kn za treće i svako iduće isplaćeno kroz 3, odnosno 4 godine u jednakim obrocima
  • Općina Fužine sufinancira usluge Županijskog bibliobusa kako bi najmlađima ali i svim ostalim mještanima omogućila dostupnost knjižničnih usluga.

Ono na što smo izrazito ponosni je dječji vrtić koji zadovoljava najviše predškolske i europske standarde uz sufinanciranje 75 % ukupnih troškova za djecu s područja naše Općine, a provodimo i projekt sufinanciranja smještaja učenika i studenata u učeničkim domovima i privatnom smještaju u visini od 50% troškova, odnosno najviše do 315,00 kn mjesečno.

Općina Fužine uz brigu o najmlađima brine i o starima te nemoćnima za koje svake godine povodom božićno-novogodišnjih blagdana provodi program dodjele poklon bonova u naravi svim umirovljenicima sa područja Općine sa mirovinama manjim od 3.000,00 kuna.

Obzirom na geografski položaj, mogućnost bavljenja poljoprivredom, stočarstvom i ostalim poduzetničkim djelatnostima s ciljem razvoja, unapređenja i modernizacije poljoprivrede na području Općine Fužine provodimo Programe sufinanciranja i dodjele bespovratnih sredstava u poljoprivredi.

U okviru ostalih prijava na natječaje i javne pozive za sufinanciranje projekta Općina Fužine pretendirala je slijedeće:

1. FESTIVAL „BAJERDERA“ U FUŽINAMA 2022.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.000,00 kuna

2. „PLATFORMA OTVORENO“

Ukupan iznos projekta je 123.750,00 kuna.

3. „SUSTAV ZA PRAĆENJE KVALITETE ZRAKA“

Ukupan iznos projekta je 136.919,38 kuna.

4. UREĐENJE I OPREMANJE GRAĐEVINE U SKLOPU SPORTSKO REKREACIJSKOG CENTRA „GMAJNA“

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.510.494,00 kuna.

5. REKREACIJSKI CENTAR „VICIĆEV MOST“

Planirana ukupna vrijednost projekta je 275.952,13 kuna kuna.

6. IZRADA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA MULTIFUNKCIONALNU SPORTSKU DVORANU

Ukupna planirana vrijednost izrade projektne dokumentacije za multifunkcionalnu sportsku dvoranu iznosi 1.000.000,00 kuna.

7. POKRETNA TRAKA ZA SANJKALIŠTE „PLASA“

Ukupna vrijednost projekta je 1.135.000,00 kuna.

10. TEMATSKO EDUKATIVNA STAZA LEPENICA – FAZA II

Ukupna vrijednost investicije iznosi 999.225,00 kuna.

11. ODRŽAVANJE NERAZVRSTANIH CESTA

Ukupna vrijednost projekta je 95.000,00 kuna

12. UREĐENJE „SVETIŠTA MAJKE BOŽJE SNJEŽNE“ I VIDIKOVCA „GRADINA“

Ukupna vrijednost projekta je 626.975,00 kuna.

15. REKONSTRUKCIJA NERAZVRSTANE CESTE „SEDNJAK“

Ukupna vrijednost projekta je 526.108,75 kuna.

17. POBOLJŠANJE MATERIJALNIH UVJETA U DJEČJIM VRTIĆIMA U 2022. GODINU

U ukupnom iznosu od 114.521,29 kn.

Svake godine, iznova se trudimo unaprijediti našu Općinu na najbolji mogući način. Međutim, obzirom na visinu financijskih sredstava našeg Proračuna primorani smo aplicirati na razne fondove EU te na taj način poboljšati daljnji razvitak Općine.

Isto tako, u suradnji s kolegama, predložio sam da se radnicima, koji su zaposleni i koji žive na području Gorskog kotara, umjesto neto plaće isplaćuje bruto plaća, što bi bila mjera kojom bi se dodatno privukla radna snaga iz šireg okruženja.

Dobrobit naših sumještanki i sumještana te gospodarski razvoj Fužina prioritet su našeg rada. Uz gospodarski razvoj želimo poboljšati i razvoj turizma uz ideju o razvitku sportskog turizma u mjestu Vrata, gdje se uz sportske terene na SRC „Gmajna“ te postavljanjem pokretne trake na sanjkalištu „Plasa“ planira izgraditi multifunkcionalna dvorana i Dom mladih s pripadajućim sportskim igralištem. Mjesto Lič predvidjeli smo za razvoj vjersko-kulturnog turizma. Uz postojeće kino uređuje se „Svetište Majke Božje Snježne“, vidikovac „Gradina“, Križni put i Etnografski muzej. Mjesto Fužine nastaviti će turizam razvijati u istom smjeru s ciljem povećanja turističke ponude te dolaska domaćih i stranih turista.

Sve naše aktivnosti usmjerene u tom smjeru te ćemo i nadalje raditi na poboljšanju životnog standarda svih ljudi koji žive u našoj Općini.

Koristim ovu prigodu da svim stanovnicima Općine Fužine, kao i onima koji posjećuju našu Općinu jer ju nose u srcu, poželim Sretan Božić i svako dobro, puno zdravlja osobnog i poslovnog uspjeha u Novoj 2023. godini“ - istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.